PERSBERICHT: luisterfilm dankzij subsidie

De Huns wordt radio hoorspel 2.0 dankzij subsidie provincie Drenthe

Drie tijdlijnen, Vincent van Gogh in Nieuw-Amsterdam(1883), de omstreden Drentse dominee Johan Picardt (1660),
en het Trechterbekervolk (3000vc), kruisen de tijdlijn van Danny de Vries, een jonge archeoloog uit Loppersum. Danny ontdekt een hunebed met mysterieuze krachten en raakt verstrikt in een complot met tentakels tot in het Vaticaan.

Dit is het plot van het boek De Huns, het mysterie van Edward C. Petrovics in 2018 uitgebracht door Uitgeverij Swinre.
Gebaseerd op het boek wordt nu een luisterfilm geproduceerd, 12 afleveringen van ongeveer 10 minuten. Er zijn gespreken met RTV Drenthe voor mogelijk uitzending en de luisterfilm zal ook als podcast te krijgen zijn.
“Een luisterfilm is een vernieuwde versie van een hoorspel. Dynamischer met sfeergeluiden, dialogen en scenes, een eigen soundtrack en titelsong. Dus eigenlijk een hoorspel 2.0”, aldus Petrovics, bedenker van De Huns.

De Provincie Drenthe was razend enthousiast over het project om van het boek een podcast/luisterfilm te maken. In het cultuurfonds was nog wat geld beschikbaar dat een groot deel van de productiekosten dekt. Cultuur maken op podia (toneel, muziek, voorstellingen) is in deze coronatijd bijna onmogelijk. Maar het maken van de luisterfilm kan helemaal Covid-proof. De stemacteurs worden allemaal apart in de studio opgenomen. Deze opnames worden later met de geluidseffecten en soundtrack in een montage bij elkaar gevoegd.

Voor het scenario heeft Petrovics de samenwerking gezocht met een andere schrijver, Frank Moree uit het Drentse Anloo. Frank is als schrijver o.a. bekend van de boeken De Kluizenaars en Van Babadag naar Bunne. Verder is hij filosoof, columnist en tekstschrijver. Reden voor dit co-writer-schap is om een ander perspectief aan de luisterfilm te geven.
Naar verwachting is het scenario eind dit jaar gereed en zal er direct met de opnames begonnen worden. Er zijn gesprekken gaande met bekende acteurs voor een rol.

Wie of wat zijn de Huns? Dat is een vraagstuk dat gedurende de gehele verhaallijn je bezig blijft houden. Gaandeweg blijkt al snel; Niets is wat het lijkt. Inmiddels is de 3e druk van het boek verschenen en is er ook een Engelstalige (US) versie uitgebracht via de Amerikaanse Amazon.com. Deze US versie is eerder dit jaar officieel overhandigd aan Cees Bijl, gedeputeerde van de Provincie Drenthe. Met De Huns wil Petrovics zijn bijdrage leveren om Magisch Drenthe op de kaart te zetten. De Huns, het mysterie is het eerste deel van een trilogie. Naar verwachting zal eind 2021 deel 2 uitkomen en in 2023 deel 3.

www.dehuns.nl
www.frankmoree.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.