Weten we nog wel waar Pasen over gaat? Wat zich 2000 jaar geleden afspeelde? Vandaag de dag wensen we elkaar “Vrolijk Pasen”… maar zo vrolijk is het ontstaan van Pasen niet.

Vandaag keek ik de film Killing Jesus, van Ridley Scott. Ik wist het bestaan van deze film niet eens. Het verhaal is volledig in lijn met The Passion zoals wij die jaarlijks op TV zien. Een dramatische gebeurtenis, emotioneel… 2000 jaar geleden. En wat heeft de mens er in die 2000 jaar van geleerd?

Nog steeds maken we het elkaar het leven zuur en onmogelijk. Overal in de wereld vechten mensen voor het geloof… in naam van God. Maar welke God? Allah, Abaia, Abeguwo, Abzu, Aditya of Ahuramazda? Ieder ras, geloof heeft zijn eigen God… maar uiteindelijk zijn zij allemaal hetzelfde. Als je er goed over nadenkt is het waanzin. Al die gevechten en oorlogen worden gevoed door dictators en zogenaamde hoge geestelijken. Er vloeit heel veel bloed voor geld en macht over de rug van het gewone volk… en dat alles voor God en vaderland… Als Hij het wist zou Hij zich omdraaien in zijn graf.