Met een stamboom kun je decennia, eeuwen diep graven in het verborgen verleden. Op zoek naar neven, nichten, grootouders, bedovergrootouders, over- over- en ga zo maar door. Eigenlijk heeft iedereen een rijk verleden dat ver terug reikt, tot het beroemde trechterbekervolk. Helaas is dat rijke verleden niet bij iedere familie goed gedocumenteerd. Door de eeuwen heen zijn er ambtenaren en notabelen die het niet zo nauw namen. De inkt was nog niet droog, of zij hadden andere gewichtige zaken te doen. Maar voor de lucky ones waar wel de pennenstreken rijkelijk over het papier vloeiden zijn er verrassende onthullingen.

Zo is mijn oudste broer aan het graven in de spelonken van archieven burgerzaken naar het verborgen verleden van vader Oscar Petrovics . Met een naam als ‘Petrovics’ moet er toch een bijzonder spoor te vinden zijn, dacht hij. Via burgerloketten, websites en het Rode Kruis stuitte hij op het ijzeren gordijn van de Hongaarse bureaucratie, nog net niet door Kalasjnikovs tot halt geroepen. Dat Oscar als wees vanuit Boedapest naar Nederland is gekomen werkte ook niet echt mee.
Toch is een stukje familie ten tonele verschenen. Het Rode Kruis meldde zich, dat iemand op zoek was naar Oscar Petrovics. Het was de dochter van een neef van Oscar. Deze neef was ook geboren in Boedapest, naar Zweden geëmigreerd en voor het gemak de naam ‘Petrovics’ door Zweedse ambtenaren liet omtoveren tot een Zweedse variant van Pietersen. De kruistocht ging verder.

Dat stamboom gedoe intrigeerde mij wel, het heeft iets mysterieus. De nieuwsgierigheid kriebelde. Dus wat googlen, het internet is geduldig. Tot een moment dat ik van mijn stoel viel. Via een website doemde een foto op van een man die de gelijkenis van mijn vader overtrof. Ook zijn afkomst en historie was een match. Het was de voormalige koning van Montenegro, Nikola Petrovic Njegos (1841-1921). Overigens, dat deze Petrovic zonder ‘s’ wordt geschreven klopt wel, zo schrijven ze dat in Oost Europa. Tijdens het aanmelden bij de burgerlijke stand in Nederland heeft een ijverige ambtenaar er een ‘s’ achter gezet omdat je die wel uitspreekt. Maar dat tersijde.

Een verbluffende gelijkenis tussen mijn vader Oscar Petrovics (links) en koning Nikola Petrovic (rechts).

 

Na wat verder googlen ontpopte zich een verband tussen Koning Nikola en Anna Petrovic.
Nicola had namelijk een dochter Anna. En laat de moeder van Oscar (volgens de geboorte akte) ook Anna heten…

Anna Petrovic Njegos, Anna van Montenegro

Bronnen: http://www.njegos.org/petrovics/petrovics.htm
https://nl.wikipedia.org/wiki/Anna_van_Montenegro

Dus nu is de vraag, is deze Koning Nikola Petrovic Njegos de vader van de moeder (Anna Petrovic Njego) van mijn vader? De opa van mijn vader dus.
De stamboom van Koning Nikola gaat verder terug tot 1670, de Danilo Petrovic dynasty.

De zoektocht, jarenlang tijd investeren naar het verborgen verleden lijkt nu interessant te worden. Het zou zomaar kunnen zijn dat er een vorstelijke bloedlijn (Koning Petrovic) loopt, …’prins Edward’. Ik ga nu naar de notaris.